Український Суперфуд:

Український Суперфуд:
Український Суперфуд:

8 місцевих продуктів з унікальною корисністю

З кожним роком популярність таких продуктів зростає: спортсмени, прихильники спеціальних дієт і адепти здорового способу життя роблять вибір на користь натуральних вітамінів замість мікроелементів в таблетках або біодобавок, розроблених в лабораторіях. Суперфуд роблять з листя, квітів, стебел, коренів, плодів і насіння рослин. Купити продукти, про які ми розповімо, можна в онлайн-магазинах, звичайних аптеках, супермаркетах і на ринках, а потім приготувати супердобавки самостійно.

Магістр дієтології і затятий шанувальник raw food Девід Вульф, завдяки якому хвиля на натуральні корисні добавки в останні роки набирає обертів, акцентує увагу на важливості вживання локальних продуктів. Народи, які тисячоліттями їли екзотично насіння і коріння, генетично схильні до засвоєнню поживних речовин з них. А наскільки ефективно зможе забрати з них користь організм західної людини (тобто наш), до сих пір не вивчено.

Насіння льону

Прекрасна альтернатива насінню Чіа. Такі ж маленькі насіння, при намоканні утворюють навколо себе слиз, які мають обволікаючу та протизапальну для шлунково-кишкового тракту дією. У насінні міститься багато легкозасвоюваного рослинного білка, клітковини і кальцію, а ще жирних олій і кислот (корисних Омега-3), вітаміну А і ферментів. Слизова оболонка розмоклих насіння сприяє нормалізації роботи кишкового тракту, виведенню шлаків і зниження рівня цукру в крові. Застосування: у вигляді желе. Змолоти в блендері або кавомолці і залити водою. Додавати до йогуртам і сиру, салатів і каш, в випічку.

Риб'ячий жир

Містить ті ж поліненасичені жирні кислоти, що і в капсулах Омега-3, плюс вітаміни А і D. Гарне профілактичний засіб, що зміцнює стінки судин і живить серцевий м'яз. У вигляді бонуса: поліпшення чутливості до інсуліну і регулювання ліпідного обміну, а значить - ефективне позбавлення від зайвої ваги. Застосування: в капсулах або рідкому вигляді.

Шипшина

Сухі ягоди, які можуть посперечатися з ягодами асаї і іншими заморськими. Шипшина - чудовий антиоксидант і вітамінна аптечка для імунітету. У його складі неймовірну кількість вітаміну С, вітамінів В1, В2, К, Р, Е, а також поживні для тканин калій, марганець, фосфор, кальцій, магній і особливо залізо, стимулюючий кровотворення. Застосування: у вигляді чаю.

спіруліна

Допомагає швидко відновлювати клітини тканин і м'язів при фізичних навантаженнях, підвищує імунітет і захисні властивості організму, компенсує вітамінну і мінеральну недостатність, а ще зменшує запальні процеси в організмі. Спіруліна містить до 70% повноцінного білка, що в 1,5 рази більше, ніж в соєвих бобах. Інша справа, що дози застосовуваної спіруліни не в змозі замінити повноцінний прийом їжі. Застосування: у вигляді таблеток або порошку, який розчиняють у воді і п'ють як вітамінний напій. Спіруліну також додають в соки, смузі, деяку випічку і страви гасіння.

мед

Крім поживних цукрів, мед багатий на мікроелементи. Це ідеальний мультивітамінний комплекс для відновлення сил після важкого тренування, хорошого кровотворення і зростання кісток. У меді містяться: мідь, калій, залізо, марганець, кобальт, вітаміни В1, В3, В6, РР, Н, С, Е, К, фолієва кислота і навіть трохи каротину. Він також виводить токсини з організму, допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нервової і серцево-судинної систем. Небезпеки, правда, дві: мед - це алерген з високою калорійністю. Застосування: як завгодно в свіжому вигляді, не нагріваючи продукт.

Волоські горіхи

Відмінна добавка до їжі, в якій є все, що необхідно для швидкого і повноцінного відновлення сил. Волоські горіхи багаті амінокислотами, вітамінами А, Е, РР, К, групи В, мінеральними речовинами і мікроелементами йоду, кальцію, калію, кобальту, магнію, заліза, цинку і фосфору. Застосування: додавати в каші і салати, смузі і просто як закуску. Максимальна користь - при вживанні в сирому вигляді

.пророщені зерна

Найбагатша ферментами їжа. Пшеницю, жито, ячмінь, сою, соняшникове насіння - це насіння нескладно проростити в домашніх умовах. Для цього необхідно промити їх, залити водою на ½ см і залишити в банку на ніч. Вранці та вдень знову акуратно промити, і на ніч залишити з невеликою кількістю води.

В такому чергуванні вологи і замочування майже будь-які паростки проростають за 3-7 днів. Всі вони володіють вражаючим мінеральним складом: пшениця серйозно зміцнює імунну систему, ячмінь забезпечує організм дев'ятьма незамінними амінокислотами, соя і соняшник - найцінніші натуральні природні концентрати високоякісних рослинних білків і незамінних жирних кислот. Вживання: в свіжому вигляді і / або як добавку до салатів.

алое

У складі м'якоті алое - амінокислоти, вітаміни А, С, В2, В3, В6, рідкісні для рослин В12, Е, РР, різні органічні сполуки (в т.ч. ацетилсаліцилова кислота, кальцій, хлор, калій, фосфор, цинк) і майже повний набір антиоксидантів. Також алое чудово працює як адаптоген, підвищуючи природну здатність організму адаптуватися до зовнішніх змін і протистояти хворобам. Кром того, подібна «желатинова» рослинна їжа рухається через шлунково-кишковий тракт, забираючи з собою все відходи організму. Це очищення і відновлення в одному.

Вживання: свіжий лист алое вимити, розрізати вздовж і ножем акуратно вийняти м'якоть. Далі - за смаком. Можна просто розбавити з водою і дати трохи настоятися, або змішати з іншими соками - грейпфрутовим / яблучним фрешем.